INGEDEKTE TAFEL – DECORATIE

Een mooi gedekte tafel is niet alleen het uitgangspunt voor een gezellig diner, maar maakt ook een ontbijt brunch of lunch nog sfeervoller. Wat hebt u nodig voor een mooi gedekte tafel? Dat is het uitgangspunt van deze webpagina. Een mooi gedekte tafel hoeft niet alleen voor een diner, maar kan bijvoorbeeld ook het begin zijn van een sfeervol ontbijt, bruiloft of eender welke gelegenheid. Een gezellig samenzijn met familie of vrienden wordt nog geslaagder met een mooie gedekte tafel. Op deze webpagina vindt u tips en informatie over hoe u een mooie tafel dekken kunt. Van de kleuren servies tot de soorten bestek en natuurlijk niet vergeten tafellinnen.

We hebben een ruime keuze aan alles over de gedekte tafel, serviezen, glasserviezen en bestekken voor ieders smaak.

Wij kunnen ook zorgen voor een feestelijke ingedekte tafel. Tafelbedekking van Damast naar keuze, plus aangepast servet van Damast. Ruime keuze ter beschikking. Tafels worden ook ingedecoreed met een bloemstukje en een sweerlichtje. Keuze kleur en motief van tafelbekleding en serviet als ook de kleur van het bloemstukje worden steeds met de klant besproken.

Voorbeeld opstelling ingedekte tafel:

ingedekte-tafel

Aangegeven prijzen is de loonkost van het indekken NIET inbegrepen + excl. BTW

Ingedekte tafel met tafelbekleding wit (of gekleurd) papier + papiere serviet. Tafels worden ook ingedecoreed met een bloemetje en een sweerlichtje. € 2,40 /p
Ingedekte tafel met tafelbekleding Damast (Duni) + Damast serviet. Tafels worden ook ingedecoreed met een bloemetje en een sweerlichtje. Papieren alternatief dat meer en meer als linnen aanvoelt (Duni). € 3.20 /p
Ingedekte tafel met tafelbekleding Damast (Duni) + Damast serviet + Tafel loper naar keuze. Tafels worden ook ingedecoreed met een bloemetje en een sweerlichtje. Loper wordt meestal in het zelfde motief of kleur genomen als de serviet. € 3,80 /p
Ingedekte Tafel met WITTE STOFFEN tafellakens + WITTE STOFFEN servet. Tafels worden ook ingedecoreed met een bloemetje en een sweerlichtje. “Het oog wil ook wat” is niet alleen van toepassing op de presentatie van het eten maar ook op de tafel. Met enkel witte stoffen tafelbekleding in combinatie met witte servietten is ook de tafel om van te smullen! … Het blijft de mooiste ingedekte tafel! € 4,10 /p

Alle mat. en benodigdheden voor je ingedekte tafel tot een goed einde te brengen zijn bij ons verkrijgbaar. Info en prijzen steeds op aanvraag.

Etiquette: tafel dekken

1) Tafeldoek of tafellaken

Kies voor een tafeldoek die past bij de ruimte. Is die eerder klassiek ingericht? Ga dan voor een wit of ecru tafellaken. Hou je van modern, dan kan je natuurlijk ook kiezen voor kleur. Bij officiële feestjes kan men kiezen voor zowel een stoffen tafeldoek als voor een verzorgd papieren tafellaken. Toch merken we dat de neutrale tafeldoeken baan moeten ruimen voor hun papieren alternatief dat meer en meer als linnen aanvoelt en niet moet gewassen of gestreken worden. Een mooi voorbeeld hiervan is onze Gala-lijn, verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Zorg ervoor dat het niet te groot of te klein is: het moet ongeveer 30 cm van de rand afhangen.

2) Servetten

Ook hier kan je weer kiezen tussen stoffen of papieren servetten. Stoffen servetten kan men oprollen in een servetten houder. Papieren servetten daarentegen kan men op een verfijnde manier vouwen. Hierin heb je veel mogelijkheden. Je kan de servet gewoon dubbel vouwen en op of naast de borden leggen.

3) Bordschikking

Borden horen zo’n 1 à 2 centimeter van de rand van de tafel te staan en ongeveer 50 cm van elkaar. Vergeet zeker ook geen onderborden te plaatsen! Bij iedere gang wordt hierop een ander bord met een ander gerecht geplaatst. Linksboven moet een klein bordje en mesje voor het brood of een slaatje komen. Meestal worden ook de borden even warm gemaakt. Dit kan met een speciale bordenverwarmer of je kan ze ook eventjes in warm water zetten.

4) Bestek

Plaats het bestek naast de borden volgens de volgorde van de gerechten: het buitenste bestek dient voor het eerste gerecht enzovoort. Vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Boven het bord liggen het dessertlepeltje of –vorkje.
Voor het juist neerleggen van het couvert zijn er een aantal gouden regels.

  • Werk van buiten naar binnen, het bestek dat je het eerst gebruikt ligt aan de buitenkant;
  • Messen en lepels rechts, vorken links, dessertbestek boven;
  • Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen gericht is;
  • En dat de onderkanten van het bestek netjes uitgelijnd zijn.

5) Glazen

Rechts boven het bord staan de glazen. Het aantal glazen varieert van feest tot feest en hangt af van het aantal drank dat wordt geserveerd. Het glas dat uiterst rechts staat, wordt eerst in gebruik genomen. Meestal staat uiterst links het glas voor water.

6) Bloemenstukjes en andere accessoires

Last but not least: zorg voor eenvoud in je bloemenstukjes en feestaccessoires. Ze mogen het hele eetgebeuren niet overstemmen. De personen aan tafel moeten elkaar goed kunnen zien en er moet voldoende ruimte blijven.